Zijn champignons gezond? (Ik zocht het voor je uit)

Champignons zijn heerlijk, snel en veelzijdig. Als champignons ook nog gezond zijn, maakt dat ze zowat het ideale voedsel. Maar is dat zo? Ik dook erin.

Bamboe plankje met plakjes kastanjechampignon

En? Zijn champignons gezond?

Zoals dat vaker gaat met eten, hangt de gezondheidsscore van champignons af van wie je het vraagt.

Volgens het voedingscentrum hebben champignons nuttige voedingsstoffen zoals vitamine B2 (nodig voor de energievoorziening van je lichaam) en foliumzuur (essentieel voor zwangere vrouwen, maar ook voor iedereen anders). Champignons als vleesvervanger vinden ze dan weer geen goed idee, omdat er weinig ijzer in zit.

Dat klinkt dus alsof champignons prima zijn, maar niet opvallend gezond. Daar denkt Michael Greger (die een boek schreef met de mooie titel How Not to Die), anders over.

Greger beveelt paddenstoelen aan als onderdeel van een gezond eetpatroon omdat ze mogelijk het immuunsysteem versterken en ontstekingsremmend werken.

Als je probeert om minder calorieën binnen te krijgen, is de voedingswaarde van champignons ook fijn. Champignons bestaan namelijk voor een groot deel uit water. In 100 gram zit ongeveer 14 kcal.

Dat is grofweg 10% van de 130 kcal die 100 gram kipfilet levert. Er zit overigens ook maar ongeveer 1/10 van de hoeveelheid eiwit van kipfilet in champignons. Als je vegetarisch eet en extra proteïnen binnen wilt krijgen zijn de paddenstoeltjes dus niet erg behulpzaam.  

Rauwe champignons eten is een gok

Plakjes witte champignon bakken in de koekenpan.

Rauwe champignons eten zou een probleem kunnen zijn voor je gezondheid. In rauwe champignons zit agaritine, dat in grote hoeveelheden giftig is en mogelijk kankerverwekkend.

Daarom raden zowel het voedingscentrum als Greger champignons rauw eten af.

Als je rauwe champignons bereidt, wordt de agaritine gedeeltelijk afgebroken en verdwijnt het probleem.

Bijkomend voordeel van verhitting is dat je eventuele nare bacteriën om zeep helpt uit de mest waar champignons op groeien. Die mest wordt wel gesteriliseerd, maar het blijft een voedingsbodem waar bacteriën graag leven.

Champignons zijn lekker

Het is allemaal leuk en aardig met die vitamines en lage calorische waarde, maar over het belangrijkste hebben we het nog niet echt gehad. De smaak.

Volgens mij is smaak een niet te verwaarlozen factor als het gaat over gezond eten. Niet alleen omdat lekker eten leuk is en blije mensen langer leven.

Smaak is ook belangrijk omdat je de goede voedingsstoffen in het eten anders simpelweg niet binnen krijgt. Alleen mensen met ijzeren wilskracht lukt het om op de lange termijn onaangename dingen te eten. (En masochisten, wellicht.)

Voor de rest van ons lukt gezond eten alleen als het lekker is.

Gelukkig zit dat bij champignons wel snor. De neutrale paddenstoeltjes spelen leuk samen met sterke smaken en brengen een fijne, bijna vlezige structuur mee. Bak ze wel goed gaar, want anders krijg je van die piepende stukjes tussen je tanden. *rilling over mijn rug*

Alles bakt lekkerder in een fijne pan. Zoek jij nog je ideale koekenpan? Laat mij je daarmee helpen.

Zin om meer champignons te eten? Wat denk je hier van:

Laura is als drukke co-ouder altijd op zoek naar de volgende makkelijke, best-wel-gezonde maaltijd. Inmiddels heeft ze meer dan 10 jaar kookervaring als moeder en een diploma als leefstijlcoach om daarbij te helpen. Hier deelt ze de recepten die ze ontdekt.

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *