Ei tofu en tempeh,  Recepten

Zout-en-peper tofu

zout en peper tofu
Tofu met 3 soorten peper

Kan iets met een simpele naam als “zout-en-peper tofu” (en de ingrediëntenlijst is niet veel gecompliceerder) echt lekker zijn? Ik zeg: ooooh ja. Niet aan Ottolenghi vertellen. maar ik vind deze pepertofu zelfs lekkerder dan zijn véél ingewikkelder pittige zwarte peper tofu.

Zoals zoveel mensen vind ik Ottolenghi-recepten in theorie aantrekkelijk, maar in de praktijk te veel gedoe. Ik vermijd ze dus gewoonlijk, maar voor een Food Blog Swap deed ik weer eens een poging. Niki van Funky Food by Niki schreef namelijk dat zijn recept voor pepertofu haar overtuigde dat tofu lekker kan zijn. Ik ben altijd op zoek naar manieren om de tofuhater in mijn leven te overtuigen van zijn ongelijk, dus dacht “hoppa”.

Ottolenghi zit me weer in de weg (of niet?)

Helaas is Niki duidelijk een geduldiger kok dan ik. Ottolenghi wil dat je voor vier mensen het volgende in de pan doet:

  • 8 tenen knoflook
  • 12 sjalotjes
  • 4 pepers

Plus nog een stuk of veertien ingrediënten. Dat is leuk en aardig, maar ACHT tenen knoflook? Zoveel knoflook snijd ik alleen voor mijn geliefde kimchi, en daar doe ik dan maanden mee. Twaalf sjalotjes is zowat een hele zak en die vier pepers? Nou ja, die vergat ik eerlijk gezegd gewoon te kopen.

Ottolenghi kon er niets aan doen dat ik niet onder de indruk was van zijn tofu (en Niki ook niet). Ik deed namelijk niet wat hij zei. Ik verving 100 gram boter door een plens olie. Ik sneed zoveel knoflook en sjalotjes als mijn geduld lang was (niet ACHT en TWAALF stuks, kan ik je vertellen). Ik gebruikte gedroogde pepers in plaats van verse. En als ik toch aan het bekennen ben: ik deed niets om vocht uit de tofu te drukken.

De bruine blokjes op mijn bord waren na dat al… best okay. Ik vond de zwarte peper fijn (afgezien van het geknars tussen mijn tanden) en de boel was lekker hartig van de sojasaus. Toch was het geen liefde. De tofu smaakte rommelig (niet gek, als je zo rotzooit met de smaakbalans als ik deed), met een ongemakkelijke plakkerigheid. Ik had me eigenlijk voorgenomen om het recept een tweede keer trouwer te volgen. Maar ik bleef dat maar uitstellen.

Tofu om verliefd op te worden

rauwe tofu en peper
Het begin van iets heel goeds

Toen ik voor de derde keer in twee weken besloot om de tofu niet te maken, gooide ik het over een andere boeg. Ik pakte er een recept bij uit één van mijn favoriete kookboeken (Every Grain of Rice van Fuchsia Dunlop), voor salt-and-pepper tofu. Ik volgde haar veel simpeler aanwijzingen op, met wat Ottolenghi aanpassingen:  de Szechuan peper kreeg gezelschap van zwarte peper en ik verving de lente-ui door sjalotjes. En toen? Toen had ik een gerecht waar ik van kon houden. Knapperige blokjes die onweerstaanbaar worden van ondeugende knoflook, frisse Szichuan peper en zwoele zwarte peper. Het klinkt superpittig, maar dat valt mee. Je krijgt vooral een smaakvol en stijlvol hapje. Ik kijk nu al uit naar de volgende keer dat deze tofu op het menu staat. Sorry Ottolenghi, het ligt niet aan jou. Het ligt aan mij.

P.S.: Deze pittige, mysterieuze, comfortabele mapo tofu leerde ik ook van Fuchsia Dunlop en is mijn onbetwiste favoriet. Ook lekker en met nog minder ingrediënten: superknapperige tofu (bijvoorbeeld voor bij een Buddha bowl). Een fijn, elegant toetje na de fijne, elegante tofu vind ik yoghurtijs met munt (en daar heb je geen ijsmachine voor nodig).

Zout-en-peper tofu

peper en verse peper
Peper voor de tofu

Gebaseerd op een recept van Fuchsia Dunlop uit Every Grain of Rice

Voor 4 personen als bijgerecht

450 gram stevige tofu

1 eetlepel maizena

Neutrale olie om mee te wokken

1/4 theelepel zwarte peperkorrels

1/4 theelepel Szechuan peper

1/4 theelepel grof gemalen zeezout (of gewoon zout, maar dan wat minder)

1 teen knoflook

1 sjalotje, in dunne halve maantjes gesneden

1/2 rode peper, zaadjes en zaadlijsten verwijderd

Zet de tofu en smaakjes klaar

Snijd de tofu in kleine blokjes (van ongeveer 2×2 cm). Leg ze op een dubbele laag keukenpapier, dek af met nog een dubbele laag keukenpapier en leg daar een bord bovenop met iets zwaars erop (een paar conservenblikken, een pak suiker, …). Zet de tofu aan de kant terwijl je de rest van het gerecht voorbereid.

Stamp de twee soorten peper grof in een vijzel. Meng de gestampte peper met het zout. Snijd de knoflook fijn en hak de rode peper in fijne ringetjes.

Bak de tofu

Bevrijd de tofu van zijn zware last en strooi de maizena erover. Schep voorzichtig maar grondig om.

Laat een wok heet worden en giet er een flinke laag olie in. Je wilt genoeg olie om het grootste deel van de tofublokjes straks tenminste voor de helft onder te dompelen in de hete olie. Wacht tot de olie goed heet is en doe dan de tofu erin.

Laat de tofublokjes liggen tot hun onderkant goudbruine randjes heeft en schep ze dan om. Bak ze tot ze rondom mooi goudbruin zijn. Schep de gebakken tofu uit de olie op een met keukenpapier bedekte schaal. Giet het grootste deel van de olie in een bakje (die heb je verder niet nodig, maar kun je prima later nog eens gebruiken om iets te bakken) en laat ongeveer 1 eetlepel olie achter in de wok.

Bak in de achtergebleven olie de knoflook, sjalot en rode peper tot de knoflook net goudgeel wordt. Doe dan de tofu er weer bij en schep goed om. Strooi het peper en zout mengsel over de tofu, schep weer goed om en proef. Voeg eventueel extra zout of nog wat gestampte peper toe. Eet zo heet mogelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *